Sunday, 15 July 2012

Roti Jala

Bermalas-malasan di rumah sekejap sebelum kuar jenjalan di hari minggu yang berbahagia ni. Sempat jugak buat roti jala untuk dimakan bersama dengan kari daging + kuah dorian yang sedap tu...slurrrppp...memang feveret hubby la kalau cicah dgn kuah durian compare to kari. Tetiba je teringat dah lama jugak lepas daripada pantang aritu sampai aina dah genao 10 bulan ni tak makan roti jala buatan sendiri... Hmmm, best jugak kalau ada yang sudi menghabiskan roti jala ni ... sapa lagi hubby la mangsa nya... so, jom buat roti jala.







Resepi cara saya mudah je......

Bahan-bahannya :
  1. Tepung Gandum
  2. Air (jangan cair sangat)
  3. Garam (secukup rasa)
  4. Minyak masak (sikit je)
  5. Serbuk kunyit (utk kuningkan)
Cara Membuatnya :
  1. Gaulkan air dengan tepung gandum (jangan terlalu pekat / cair)
  2. Sedikit garam + serbuk kunyit + minyak sikit..
  3. Pastu blen (guna la blender) sampai betul2 hancur tepung tu....
  4. Panaskan kuali (letak minyak sikit je)
  5. Pastu gunakan acuan roti jala....tebarkanla kat kuali tu.... nak buat bulat boleh, 3 segi boleh. gulung pun boleh....agak2 dah masak tu angkatla...
  6. Hidangkan, dan boleh makan......
  7. Cicah kari / kuah durian pun sedap (ikut selera korang la).
Mudahkan?? Selamat mencuba dan selamat menjamu selera...Nyummm..nyummm






3 comments:

  1. suka roti jala..selalu2 mak mentua yg buatkan..:)

    ReplyDelete
  2. Terima kasih ye...hehehe..pasni LadyRina leh la buat sendiri mesti sedapppp....

    ReplyDelete