Wednesday 18 July 2012

Kerabu kacang botol

Bosan jugak hari-hari kalau makan nasi tak ada ulam. Memang jemu tapi lagi best kalau ada feberet aku ni... kerabu kacang botol..perghhhh, memang jilat jari la jawabnya. Dekat-dekat nak bulan posa ni teringin pulak nak makan kerabu. Yang paling sedap ialah kerabu kacang botol. Nasib baik hubby pun makan jugak so, layan resepi kerabu ni....

Bahan-bahan yang diperlukan :

Kacang botol (ikut suka nak byk mana)
 
Garam, serbuk lada hitam / sulah, sedikit perasa ayam
Knoor/tumix tak kisahla, sedikit kerisik kelapa
 
Cili kering (blen)

ikan bilis (sikit je)


Cara membuatnya : 

  1. Campurkan semua bahan untuk blender (cili api, halia, kerisik, garam, ikan bilis, kelapa parut, cili blend) pastu blend la...jangan hancur sangat ye...
  2. Pastu tuangkan dalam bekas untuk digaulkan bersama dengan kacang botol tapi sebelum tu....
  3. Rebuskan kacang botol (jangan sampai lembik sangat)...pastu potong la ikut suka hati tapi better la sedang2 je...jgn besar sgt jgn kecik sgt...
  4. Gaulkan kacang botol yg dah dipotong dgn bahan-bahan blend tadi... (kalau tak masin tambahla garam + perasa sikit + serbuk lada)
  5. Pastu gaulkan sampai rata...
  6. Masukkan dalam pinggan dan boleh dimakan bersama nasi...

Ni bahan utk blender




1 comment:

  1. sedapnye..selalu2 makan kt kedai je..nanti nk try la time bulan posa nanti...amboii kena tggu bulan posa..hihihi..

    ReplyDelete