Monday 23 July 2012

Murtabak Maggi Kari

Halo-halo selamat pagi semua haiiii...(ala-ala eric pulak kan)...heheheh. Balik keje semalam plan nak masak tom yam. Semua bahan dah ada...tup-tup aina pulak taknak dok sorang2 asyik nak melekat je dgn ibu dia ni. Hadoi letak kejap kat bawah meraung bagai nak rakkk....tinggal kejap je meraung....sampai nak gerak pun xboleh asyik nak berkepit je dgn ibu. Masakla mcm ni bila nak siap tom yam ibu ni....... last2 amik senduk, dulang, tupperware bagi aina main just nak tarik perhatian dia je......nasib baik dia nak tapi xlama la pastu meraung balik..... sempat la masak gulai udang je.... plusssss buat murtabak maggie.... huhuhuh...tu je tak sempat nak buat apa lagi dah. Dia punya meraung MasyaAllah...kuattttttt macam kene dera !!!... aina...aina..... Apa-apa pun jom kita tengok mcm mana nk buat murtabak maggie ni? ala, korg pun bleh buat sebab senang je...

Bahan-bahannya :

of kos la maggi kan (ikut korg nk bp paket) tp aku buat 2 paket je

Bawang besar diracik (potong dadu kecik2)

Keju (ikut la nk letak berapa) aku suke byk.....

Telur aku letak 2 biji (gaulkan) 1 biji salut kat luar

Cili padi dipotong kecik2

Gula + Garam

Mozarella Cheese (aku tak ada so tak letak la)


Serbuk lada hitam (tak letak pun tak pe)


Cara membuatnya pulak ye :
  1. Rebus semua magie tu tadi tapi asingkan perencahnya. Jangan sampai lembik sangat then angkat pastu toskan dan letak kat tepi jap...
  2. Pecahkan telur tadi (2biji) + garam (sikit je sbb perencah dia aku tak guna semua just sepeket je) + serbuk lada hitam  + bawang+ cili padi pastu kacau bagi rata semua bahan tadi.
  3. Bila dah sebati, masukkan magie yang dah ditoskan tadi ke dalam campuran telur dan gaul la bagi rata. kalau suka cheese leh letak la tapi hancur2kan dulu cheese tu. Sama gak dgn mozarella cheese....
  4. Pastu panaskan kuali (dgn minyak sikit) masukkan la bahan-bahan tadi ala mcm goreng telur dadar tu....biar masak pastu alih-alihkan.....
  5. biar sampai nmpk dah masak so,, angkatla dan boleh makan......hehehehehehe


No comments:

Post a Comment