Hmmm, agak lama tak update blog ni maklumla agak bizi sikit ni dengan keja tapi xpe hari ni ada entry baru pasal masakan lagi....dah lama tak masak gulai ikan talang masin...so bulan posa ni teringin macam-macam la nak makan. Tahun ni memang berazam tak mau beli kat bazar ramadhan. Bukan apa tak mau la jadi macam sebelum ni....membaziaq ja.... maklumla tahun lepas pregnantkan aina so hubby kata tak yah masak la ..... lagipun 2 mulut je nak makan..bukan ramai bebenor...heheheh Tapi tahun ni hubby request suh masak.... Ok la, apa-apa pun jom kite share camner nak masak resepi ni ye ikut cara saya la kan....
Bahan-bahannya :
- ikan talang masin (potong-potong)
- Terung / nenas / apa-apa jela yang korang suka...
- Rempah kari ikan
- Santan
- Bawang Merah / Besar + Bawang putih (utk kuah- ditumbuk)
- Bawang Merah / Besar + Bawang putih (utk tumis)
- sedikit garam
- Air
Cara-caranya :
- rendam ikan talang masin tadi dalam air lebih kurang 1/2 jam untuk buang masin dia tu....
- Potong terung (sebab saya letak terung)
- Dalam periuk, masukkan bancuhan rempah + bawang yang telah ditumbuk tadi bersama sedikit air dan panaskan di atas api....
- pastu bila rempah tu dah menggelegak n dah berbau masukkan ikan talang masin tadi + terung pastu biarkan sebati
- Pastu masukan santan + garam (secukup rasa)
- OK, utk tumis lak sediakan kuali asing......
- panaskan minyak dan tumiskan bawang putih + bawang besar (goreng sampai garing)
resepi sendiri ke ni?kreatif rasa pe la agaknye ye...
ReplyDeleteha'ahhh....senang kan sendiri bikin sendiri makan..ahakzzz...
ReplyDelete