Sebelum pose aritu sempat buat "puding caramel" sebab dah lama teringin nak makan tapi tak sempat nak buat. Ada masa n semangat baru nak buat sebab selalu kalau weekend je selalu g jenjalan so bila balik penat dah...masak apa yang ada je untuk makan. Hehehe.... teringin punya pasal kali ni kene la masak....
Bahan-bahannya :
Telur ayam - 5 biji je... |
Susu sejat Ideal - ni peberet aku la |
Esen vanilla |
Air masak |
Gula |
Loyang |
Periuk kukus |
Saya punya resepi ni mudah je tak payanh nak guna bahan banyak-banyak tapi terpulangla pada sesetngah orang tu ada yang letak tepung custard la......mcm-mcm la.....tapi ni resepi aku yg mudah...hehehhehe
Cara membuatnya :
1. Pecahkan 5 biji telur dalam bekas dan pukul sampai rata
2. masukkan susu sejat 1 tin + air (suku tin susu sejat)
3. masukkan gula sedikit demi sedikit sambil kacau perlahan-lahan (sukatan gula suku tin susu sejat tadi tu.
4. Masukkan esen vanila (satu tudung botol esen vanila tu je)
5. Pastu kacau sampai gula btl2 hancur...
untuk caramel :
1. Dalam kuali asing - masukkan dalam 5,6 sudu gula pasir then kacau atas api yg perlahan saje....pastu tambah air sikit dan terus kacau jgn stop....sampai la gula tadi hancur dan jadi kaler perang....
2. pastu dah perang angkat dan masukkan dalam loyang yang akan digunakan nanti...
Langkah seterusnya ;
1. panaskan periuk kukus kemudian letakkan loyang yg ada caramel tadi then masukkan adunan pertama tadi (tuang je dalam periuk tu).....tudung periuk tu dan biarkan dalam 20 minit pastu dah agak keras sikit angkat la...
2. Biarkan sejuk sikit pastu baru masukkan dalam peti sejuk......
3. Dah sejuk tu siap la untuk dimakan........nyummmmmm...
Taraaaaa....siap untuk dimakan....
No comments:
Post a Comment