Tuesday, 1 May 2012

Petua Hilangkan Masin Dalam Masakan


Perkara ni selalu terjadi kat kita bila time kelam kabut nak masak....... kadang-kadang sakit ati jugak, bila rasa mcm dah ok tapi rupa2nya termasin pulak. Time bulan puasa tu lain la cerita, ni tak...tambah-tambah lak time tau2 je ada tetamu nak dtg ke rumah... ha, mula la menjadi-jadi masinnya tu......


Macam-macam cara mieza dah cuba tapi yang paling senang dan mudah serta ringkas ha......ni la caranya :


Setelah gulai mendidih, tutup api dan periuk. Biarkan beberapa minit.
  1. Kemudian basuh tudung periuk tetapi jangan dikeringkan. Tutup semula masakan tadi. Rasa masin akan hilang dengan sendirinya.
  2. Potong dua atau tiga biji kentang berbentuk dadu. Masukkan ke dalam masakan termasin. Setelah kentang itu lembut, keluarkannya semula
diamieza83

No comments:

Post a Comment